ВИКОРИСТАННЯ ПОЛІВІНІЛОВОГО СПИРТУ ДЛЯ ПОКРАЩЕННЯ ФІЛЬТРУВАЛЬНИХ ВЛАСТИВОСТЕЙ ЦЕЛЮЛОЗНИХ МЕМБРАН - ТРЕМБУС, ІРИНА; ГАПОНЮК, АННА (Herald of Khmelnytskyi National University. Technical sciences, 2025)
Забруднення водних ресурсів органічними, біологічними та неорганічними речовинами є однією з найбільш актуальних екологічних проблем сучасності. Ультрафільтраційні мембрани забезпечують ефективне видалення вірусів, бактерій, колоїдних частинок та макромолекул та відіграють важливу роль у технологіях очищення води. Проте використання синтетичних полімерних матеріалів у виробництві мембран створює проблему їх утилізації у звязку з нездатністю до біорозкладності. У даній роботі досліджено можливість використання целюлозного фільтрувального матеріалу, отриманого з однорічних рослин, а саме стебел міскантусу. Целюлозу було отримано окисно-органосольвентним способом делігніфікації, з використанням пероксиду водню та льодяної оцтової кислоти. В якості каталізатора використано екологічно безпечний реагент, а саме лимону кислоту. Попередньо целюлозні волокна було оброблено амінуючою сумішшю, яка містить епіхлоргідрин та триетаноламін у їх співвідношенні 1:1. В целюлозну масу додавали різні витрати полівінілового спирту від 10% до 40% від маси абсолютно сухого волокна, що забезпечує утворення стабільної гідрофільної матриці з високими механічними показниками. У роботі розглянуто вплив витрати полівінілового спирту на фізико-механічні характеристики мембран, такі як опір продавлюванню, руйнівне зусилля та вологоміцність. Проведено оптимізацію технологічних параметрів на основі повного факторного експерименту. Результати досліджень показали, що оптимальна витрата полівінілового спирту становить 20 % від маси абсолютно сухого волокна, що забезпечує баланс між селективністю по кольоровості та продуктивністю процесу фільтрації. Таким чином, використання полівінілового спирту для модифікації целюлозних мембран отриманих з органосольвентної целюлози з міскантусу сприяє підвищенню їхньої ефективності та екологічності у водоочисних технологіях.