МЕТОДИ ТА ЗАСОБИ ДЛЯ УПРАВЛІННЯ АВТОНОМНИМИ ТА НАПІВАВТОНОМНИМИ РОБОТИЗОВАНИМИ ПРИСТРОЯМИ ЛОГІСТИКИ НА ПОЛІ БОЮ: АНАЛІЗ ТА МОЖЛИВІ РІШЕННЯ. - РОМАНЯК, ОЛЕКСАНДР; ЛЕВУС, ЄВГЕНІЯ (Herald of Khmelnytskyi National University. Technical sciences, 2025)
У статті проведено системний аналіз методів і технічних рішень для управління автономними та напівавтономними роботизованими платформами, призначеними для використання в бойовій логістиці. Визначено основні виклики, пов’язані з нестабільністю каналів зв’язку, активним застосуванням засобів радіоелектронної боротьби та високою динамікою бойового середовища. На основі аналізу сучасних технологій запропоновано концептуальну модель адаптивної архітектури управління, яка поєднує компонентно-орієнтований підхід, онтологічні моделі знань і технології брокерів повідомлень для забезпечення стійкої міжплатформної взаємодії за складних умов. Розроблена структура онтологічної моделі бойової логістики дозволяє платформам формувати обґрунтовані рішення щодо планування маршрутів, розподілу ресурсів і ухилення від зон підвищеної загрози. Запропоновано методичні підходи до динамічної адаптації поведінки роботизованих систем із використанням циклу MAPE-K та принципів роєвого інтелекту, що підвищує живучість і гнучкість систем управління. Практичні рекомендації щодо вибору технологій брокерів повідомлень, таких як RabbitMQ та Apache Kafka, дозволяють оптимізувати інформаційний обмін у бойових умовах. Отримані результати базуються на даних симуляційних досліджень і моделювання сценаріїв бойової логістики. Окреслено перспективи подальших досліджень, зокрема у напрямі польових випробувань, оптимізації алгоритмів динамічної адаптації та розробки експериментальних зразків роботизованих платформ для бойової логістики.