МЕТОД ОЦІНКИ ЯКОСТІ ПРОГРАМНОГО ЗАБЕЗПЕЧЕННЯ ЯДРА 5G - ГАМРЕЦЬКИЙ, РОМАН; ГНАТЮК, ВІКТОР (Herald of Khmelnytskyi National University. Technical sciences, 2025)
У статті розглянуто підходи до оцінки якості програмного забезпечення ядра мережі п’ятого покоління (5G). Запропоновано метод, який поєднує стандартні метрики якості відповідно до ISO/IEC 25010 з додатковими критеріями, релевантними для телекомунікаційних систем 5G, такими як затримка, масштабованість, енергоефективність, адаптивність та стійкість до відмов. Розроблена трирівнева модель дозволяє здійснювати багатовимірну оцінку програмного забезпечення ядра з урахуванням сервісного, функціонального та інфраструктурного рівнів. Проведено моделювання для оцінки ефективності методу за різних сценаріїв: зміна навантаження, оновлення версій компонентів, відмова окремих вузлів. Показано, що запропонований підхід забезпечує вищу точність і практичну придатність у порівнянні з існуючими методами. Представлено графіки, блок-схеми та експериментальні результати. Визначено перспективи впровадження та напрямки подальших досліджень.