ПОРІВНЯЛЬНИЙ АНАЛІЗ ЕФЕКТИВНОСТІ АРХІТЕКТУРНИХ СТИЛІВ REST, GRAPHQL ТА GRPC ДЛЯ МАСШТАБОВАНИХ МІКРОСЕРВІСНИХ СИСТЕМ - СІКОРА, РОСТИСЛАВ; ПОСТОЛЮК, АНДРІЙ (Herald of Khmelnytskyi National University. Technical sciences, 2025)
Мікросервісна архітектура швидко стала домінуючим і високоефективним підходом до створення складних, розподілених і масштабованих додатків у сучасній інженерії програмного забезпечення. Розумно декомпозуючи монолітні додатки на набір невеликих, незалежних і слабко пов’язаних між собою сервісів, організації все частіше досягають значних успіхів у гнучкості, відмовостійкості та ремонтопридатності. Така декомпозиція полегшує незалежну розробку, розгортання та масштабування окремих компонентів, що має вирішальне значення для задоволення динамічних вимог сучасних систем. Оскільки впровадження мікросервісів продовжує зростати і розвиватися в різних галузях, вибір відповідних комунікаційних протоколів і архітектурних стилів для управління взаємодією між цими дискретними сервісами стає все більш важливим і стратегічним рішенням. Обраний архітектурний стиль глибоко впливає на різні нефункціональні вимоги та загальну ефективність системи, включаючи, але не обмежуючись цим, масштабованість, продуктивність, простоту розробки, складність інтеграції та операційну ефективність. У цій статті проводиться всебічний порівняльний аналіз трьох відомих і широко розповсюджених архітектурних стилів, які часто використовуються в сучасних архітектурах мікросервісів: Representational State Transfer (REST), GraphQL та gRPC (Google Remote Procedure Call). Хоча кожен з цих стилів має свої переваги та недоліки, їхня остаточна придатність часто сильно залежить від конкретних вимог, обмежень та операційного контексту цільового застосування. Наше дослідження глибоко занурюється в основні принципи, базові технології та визначальні характеристики кожного з цих архітектурних стилів, забезпечуючи надійне теоретичне розуміння, яке лежить в основі подальшої порівняльної оцінки. Порівняльний аналіз буде оцінювати ефективність цих стилів на основі ретельно визначеного набору ключових критеріїв, що охоплюють критичні аспекти проектування розподілених систем: масштабованість, продуктивність, простоту розробки та інтеграції, підтримку різних типів взаємодії (наприклад, потокового передавання даних), спостережливість та безпеку. Наприклад, ми проаналізуємо, як безстатусність і кешування REST сприяють масштабованості, а також розглянемо його потенціал для надмірної та недостатньої вибірки, що може вплинути на продуктивність. Для GraphQL ми виділимо його можливості отримання даних, керованих клієнтом, які якраз і пом’якшують ці проблеми, але також розглянемо підвищену складність і проблеми з кешуванням на стороні сервера. У випадку gRPC аналіз буде зосереджений на його високій продуктивності завдяки буферам протоколу і HTTP/2, а також на його сильних сторонах в ефективному потоковому передаванні, визнаючи при цьому потенційні складнощі в інтеграції та налагодженні браузерів. Зрештою, це дослідження має на меті запропонувати детальне розуміння того, коли кожен архітектурний стиль може бути найбільш підходящим та ефективним вибором для побудови високомасштабованих та відмовостійких систем мікросервісу. Вивчаючи теоретичні основи та практичні наслідки, а також реальні приклади з практики та галузевий досвід, ця стаття прагне надати комплексний практичний посібник для архітекторів та розробників, які орієнтуються у складнощах проектування сучасних розподілених систем і прагнуть приймати обґрунтовані рішення щодо парадигм міжсервісної комунікації. Структурований підхід цієї статті спочатку закладе теоретичну основу для кожного архітектурного стилю, потім встановить критерії для порівняльного аналізу, після чого відбудеться детальне порівняння, обговорення потенційних тематичних досліджень і реальних реалізацій, вивчення існуючих проблем і перспективних напрямків майбутніх досліджень і, нарешті, стисле підсумкове резюме отриманих результатів. Цей структурований аналіз дозволить фахівцям-практикам вибрати найбільш підходящий архітектурний стиль, тим самим сприяючи розробці більш ефективних, надійних і зручних в обслуговуванні розподілених додатків.