МОДЕЛЬ ІНТЕГРАЦІЇ ТА СТРУКТУРНОЇ ОПТИМІЗАЦІЇ ЕЛЕМЕНТІВ КІБЕРФІЗИЧНИХ СИСТЕМ - ЧЕСАНОВСЬКИЙ, ІВАН (Herald of Khmelnytskyi National University. Technical sciences, 2025)
В роботі наведено результати досліджень щодо розробки моделі динамічної оптимізації складних технічних систем побудованих на основі багаторівневої кіберфізичної архітектури. На прикладі сучасних систем моніторингу показано, що за рахунок поєднання широких функціональних можливостей і високої структурної складності стає можливим застосування динамічних алгоритмів оптимізації, які більш повно враховують внутрішній стан системи і зовнішні умови її функціонування. Запропоновано та обґрунтовано модель багатокритеріальної оптимізації на основі методу ранжування конкурентних конфігурацій системи в умовах неформалізованого вираження критеріїв оптимальності.