АЛГОРИТМІЧНО-ПРОГРАМНИЙ МЕТОД РОЗПІЗНАВАННЯ ЗОБРАЖЕНЬ ДЛЯ ВІДСТЕЖЕННЯ ГЕОПОЗИЦІЙ ОБ’ЄКТІВ - ЛАВІНСЬКИЙ, ГЛІБ; ШКУРАТ, ОКСАНА (Herald of Khmelnytskyi National University. Technical sciences, 2025)
У статті представлено метод глибинного навчання для розпізнавання зображень та визначення геолокації об’єктів на цифрових зображеннях. Розроблений метод ґрунтується на інтеграції моделей глибинного навчання архітектури EfficientNetB0 та ResNet50 для початкового розпізнавання типу сцени та подальшого визначення геолокації. Запропонований метод було протестовано на наборах даних ImageNet та Im2GPS3k. Проведені експерименти демонструють підвищення точності визначення геолокації. Для набору даних Im2GPS3k точність відстеження геолокації становила 57,3% та 74,6%, коли вірна країна була одна з п’яти запропонованих мережею. Запропонований метод є перспективним напрямом для розроблення фреймворку машинного навчання для відстеження геолокації на основі зображення.