ПІДВИЩЕННЯ ЕКОЛОГІЧНОЇ ЕФЕКТИВНОСТІ ПРОЦЕСУ ДОДУБЛЮВАННЯ ШКІРЯНОГО НАПІВФАБРИКАТУ - ОХМАТ, ОЛЕНА; ДАНИЛКОВИЧ, АНАТОЛІЙ (Herald of Khmelnytskyi National University. Technical sciences, 2025)
Досліджено процес додублювання напівфабрикату хромового дублення, отриманого з сировини великої рогатої худоби після двоїння на товщину 1,2–1,4 мм. Визначено колоїдно-хімічні властивості – поверхневий натяг водних розчинів алкілкарбоксиетаноламінів (АКЕА), фізико-хімічні властивості метилбутилакрилатних плівок, модифікованих АКЕА. Встановлені оптимальні мольні співвідношення АКЕА / Cr2O3 відповідно для нафтенових і жирних кислот 0,5–0,6 / 1,0 та 1,0–1,2 / 1,0. Розроблена АКЕА-технологія додублювання напівфабрикату хромового дублення дає змогу досягти високого відпрацювання сполук хрому і отримати напівфабрикат з вищою гідротермічною стійкістю порівняно з промисловою технологією. Реалізація розробленої технології у виробничих умовах не передбачає переоснащення шкіряного підприємства додатковим обладнанням. Розроблена технологія забезпечує отримання додубленого напівфабрикату для виготовлення еластичної шкіри і може бути визначена як екологічно орієнтована.