АЛГОРИТМИ КАТЕГОРИЗАЦІЇ ТА ТЕМПОРАЛЬНОГО АНАЛІЗУ БОТ-ПРОГРАМ В СОЦІАЛЬНИХ МЕРЕЖАХ - ПЕРЕГУДА, ЯРОСЛАВ; ЛЮШЕНКО, ЛЕСЯ (Herald of Khmelnytskyi National University. Technical sciences, 2025)
В роботі досліджується структура та динаміка активності користувачів у соціальному медіа-просторі з акцентом на виявлення автоматичної поведінки бот-програм. Для цього були створені два спеціалізовані алгоритми: категоризації користувачів за типом акаунта та темпорального аналізу їхньої активності. Застосування цих підходів до об’єднаного набору даних, що охоплює період з 2017 по 2023 рік, дозволило простежити як зміну частки шкідливих бот-програм у часі, так і особливості їх активності в різних індустріях та галузях діяльності. Результати показали, що певні індустрії є значно більш уразливими до штучного впливу. Запропоновані алгоритми можуть бути корисними для аналізу інформаційної стійкості, виявлення аномалій та удосконалення систем цифрової безпеки.