РОЗРОБКА ПРОГРАМНОЇ СТРУКТУРИ СИСТЕМИ КЕРУВАННЯ ПРОЦЕСОМ ОТРИМАННЯ МІДНОГО КУПОРОСУ В ПРОГРАМНОМУ СЕРЕДОВИЩІ SCADA - ГУЗЬ, ГАННА; ЛЕВЧУК, ІГОР; ДУБОВИК, ТЕТЯНА; РОМАНЧУК, ОЛЕКСАНДР (Herald of Khmelnytskyi National University. Technical sciences, 2025)
Метою даної роботи є створення в середовищі SCADA програмної структури системи керування процесом отримання мідного купоросу, у складі системи інформаційних каналів та внутрішніх змінних котрі забезпечують роботу людино-машинного інтерфейсу та дозволяють інформувати оператора про перебіг технологічного процесу, спостерігати значення всіх цільових технологічних параметрів у реальному часі в цифровій та графічній формі, дають можливість здійснювати ручне керування процесом та налаштовувати алгоритми керування. В статті наведена загальна структура програмного забезпечення розробленої системи керування процесом отримання мідного купоросу, котра реалізована на базі комп’ютерної моделі процесу створеної у програмному середовищі універсальної моделюючої програми CHEMCAD. Для обміну інформацією в реальному часі між комп’ютерною моделлю процесу та системою керування застосовується технологія OPС. Розглянуті основні етапи та особливості створення та налаштування системи інформаційних каналів та внутрішніх системи керування процесом у програмному середовищі SCADA системи TRACE-MODE, а саме: наведена характеристика запропонованої програмної структури та всіх її блоків, визначене функціональне призначення основних вхідних та вихідних інформаційних каналів системи керування, котрі використовуються для забезпечення інформаційного обміну з сервером OPC; наданий перелік, функціональне призначення та характеристика системних змінних SCADA, котрі забезпечують інформаційний обмін в реальному часі між частками системи (інформаційні канали, HMI, алгоритми керуючої підсистеми). Виконана перевірка працездатності запропонованої структури програмного забезпечення та людино-машинного інтерфейсу системи керування на базі SCADA процесом отримання мідного купоросу, отримані перехідні характеристики процесу, достовірність яких перевірена шляхом порівняння з даними реальної лабораторної установки. Запропоновані в роботі технічні рішення, принципи та особливості розробки структури програмного забезпечення системи керування процесом отримання мідного купоросу мають універсальний характер і можуть застосовуватись для розробки або удосконалення систем керування подібними технологічними процесами, що побудовані на базі SCADA та математичних або комп’ютерних моделях.