ВПЛИВ ДРУКАРСЬКИХ ФАРБ НА БЕЗПЕЧНІСТЬ ПАКОВАНЬ ДЛЯ БОРОШНЯНИХ КОНДИТЕРСЬКИХ ВИРОБІВ - ПЕЛИК, ЛЕСЯ; РЕПЕТА, ВЯЧЕСЛАВ (Herald of Khmelnytskyi National University. Technical sciences, 2025)
У статті розглянуто проблему впливу друкарських фарб на безпечність паперових і картонних паковань для борошняних кондитерських виробів. Досліджено можливість міграції низькомолекулярних компонентів фарб (коалесцентів, пластифікаторів, мінеральних олив тощо) у харчові продукти під час зберігання та експлуатації паковань. Проаналізовано міжнародні та національні нормативні підходи до регулювання складу пакувальних матеріалів і друкарських фарб (регламенти ЄС, рекомендації EuPIA, практика Nestlé). Наведено приклади розрахунків часу дифузії для різних речовин залежно від їхньої молекулярної маси та структури пакувального матеріалу. Охарактеризовано потенційні ризики використання вододисперсійних флексографічних і олійних офсетних фарб, зокрема появу залишкового запаху, відшарування фарбового шару, а також міграцію хімічних сполук у продукт. Показано характеристику пластифікаторів і коплесцентів, які найбільш часто використовуються при виробництві друкарських фарб і зазначено їх можливості щодо леткості та міграції. Проведено модельний розрахунок впливу товщини картону і молекулярної маси пластифікатора і коалесцента на їх здатність до дифузії. Зокрема показано, що час дифузії поліетиленгліколя марки PEG-200 у середньому у 6,6 разів більший, ніж у бутилгліколю, а збільшення товщини картонного бар’єру додатково подовжує процес проникнення речовин. Для мінімізації небезпеки рекомендується застосування фарб зі зниженою міграційною здатністю, використання пластифікаторів з високою молекулярною масою, відмова від мінеральних олив на користь рослинних естерів, а також посилення контролю відповідно до вимог управління безпечністю харчових продуктів (НАССР). У цих рамках встановлено необхідність таких заходів, як прогнозування бар’рних властивостей картону, шляхом врахування його товщини, контроль сушіння друкарських відбитків, дотримання умов зберігання майбутнього покавання тощо.