СТРУКТУРНО-АЛГОРИТМІЧНА ФОРМАЛІЗАЦІЯ ПРОГРАМНОГО ЗАБЕЗПЕЧЕННЯ КОМПЛЕКСНОЇ ТРАНСФОРМАЦІЇ ПРОСТОРОВО-ЧАСОВИХ ДАНИХ АГРОМОНІТОРИНГУ - СЕМЕНОВ, СЕРГІЙ; ЛАКТІОНОВ, ІВАН (Herald of Khmelnytskyi National University. Technical sciences, 2025)
Цю статтю присвячено вирішенню актуальної науково-практичної задачі, що обумовлена потребою у високоефективних інформаційно-орієнтованих рішеннях трансформації просторово-часових даних агромоніторингу, які надходять у реальному часі від розподілених польових пристроїв. Метою статті є обґрунтування та формалізація структурно-алгоритмічної моделі програмного забезпечення, що реалізує багаторівневу агрегацію та обробку результатів агромоніторингу в межах інтегральної інформаційної технології на основі подієво-орієнтованих аналітичних засад і туманної обчислювальної архітектури. Під час досліджень цієї статті запропоновано контекстну та функціональну схеми програмно-алгоритмічного забезпечення інформаційної технології прогнозування врожаю агрокультур, що охоплює основні етапи збору, статистичної й інтелектуальної обробки та формування інтерпретованих рішень. Побудовано та описано принцип дії структурно-функціональної моделі взаємодії між обчислювальними рівнями програмно-алгоритмічного забезпечення, а також синтезовано діаграми послідовності обміну вимірювальними даними та діяльності програмних модулів. Запропоновано узагальнений формалізований вираз логіки комплексної програмної трансформації агроданих. Одержані результати можуть слугувати функціональною основою для впровадження інтелектуальних інформаційних і цифрових рішень у галузі сільського господарства, зокрема під час використання систем автоматизованої підтримки управлінських рішень у режимі реального часу. Перспективні напрямки подальших досліджень полягають у побудові та валідації адаптивних моделей та інтеграції алгоритмів пояснювального й генеративного штучного інтелекту до запропонованої архітектури