ЕКОЛОГІЧНА ТА ГЕОЛОГІЧНА ОЦІНКА ТЕХНОГЕННОГО ФОРМУВАННЯ ДИКІТУ У ВУГІЛЬНИХ ПОРОДНИХ ВІДВАЛАХ - САХНО, СВІТЛАНА; ІШКОВ, ВАЛЕРІЙ (Herald of Khmelnytskyi National University. Technical sciences, 2025)
Мета. Пошук і дослідження техногенних політипів каолініту на зразках осадових порід українського Донбасу, що містять відбитки рослин кам’яновугільного періода. Методика. Під час дослідження використовувались методи аналізу і синтезу, метод керівних копалин, метод мікроскопії. Результати. Наведено основні процеси формування техногенних мінералів на породних відвалах вугільних шахт. Охарактеризовані місця пошуку зразків осадових гірських порід нетипового кольору з відбитками флори карбону. Методом мікроскопічних досліджень встановлено, що зразки переважно складені великими червоподібними і лускатими агрегатами дикіта. Виділені петрографічні і геохімічні особливості дикіту серед глинистих мінералів. Проаналізовано сучасні уявлення про генезис, умови формування і стійкість дикіту. Запропоновано гіпотезу формування дикіту в породах з високим вмістом глинистих часток в умовах породних відвалів вугільних шахт, що знаходились на стадії горіння. Наукова новизна. Запропонована гіпотеза техногенного формування у вугільних відвалах мінералу дикіт в породах підошви вугільних пластів, які характеризуються високим вістом глинистих часток і містять залишки палеофлори, переважно кореневих систем. Практичне значення. Наявність дикіта, може розглядатись, як пошукова ознака для техногенних мінералів, що містять ртуть, що дозволяє оцінити потенційні екологічні ризики.