ЕНЕРГЕТИКА МАЙБУТНЬОГО: РОЛЬ БІОГАЗУ ТА БІОМЕТАНУ У СТІЙКОМУ РОЗВИТКУ УКРАЇНИ - ОСТРА, НАТАЛЯ; МАЛОГУЛКО, ЮЛІЯ; SIKORSKA, OLENA; ТЕПТЯ, ВІРА; ПОВСТЯНКО, КАТЕРИНА (Herald of Khmelnytskyi National University. Technical sciences, 2024)
Біогазова та біометанова індустрії дедалі виразніше слугують опорою енергетичної незалежності України, адже дають змогу скоротити імпорт викопного палива й підвищити стійкість національної енергосистеми. У межах цього дослідження проаналізовано біометановий потенціал країни, технології виробництва й очищення газу, економічні та регуляторні умови, а також перспективи виходу на ринок ЄС. Розрахунки показують, що завдяки аграрним, тваринницьким, харчовим і комунальним відходам Україна може щороку генерувати понад 10 млрд м³ біометану. Розглянуто ключові методи апґрейду біогазу — мембранну сепарацію, PSA й кріогенну дистиляцію — й оцінено їхню ефективність. Нормативно-правова база поступово наближається до стандартів ЄС, однак досі потребує повного узгодження. Порівняльний аналіз витрат засвідчив конкурентоспроможність українського біометану завдяки дешевшій сировині, хоча розвиток стримує брак субсидій, відсутність гарантованих тарифів і складні сертифікаційні процедури. Водночас біометан дає змогу скоротити викиди CO₂ на 85 % порівняно з природним газом і відіграє важливу роль у циркулярній економіці. Динаміка 2019–2024 рр. демонструє поступове зростання виробництва, проте Україна все ще відстає від провідних країн ЄС. Для успішного експорту потрібні модернізація газотранспортної системи, збалансування стандартів і подолання логістичних бар’єрів. Отримані результати формують комплексну основу для ефективної державної політики, здатної розкрити повний потенціал біометанової галузі України.