РОЗРОБЛЕННЯ КОМПОНЕНТИ СУБ’ЄКТИВІЗАЦІЇ СПРИЙНЯТТЯ ДЛЯ МОДЕЛЕЙ ЦИФРОВОГО ДВІЙНИКА СУБ’ЄКТІВ ЛЮДИНО-МАШИННОЇ ВЗАЄМОДІЇ - ПУКАЧ, АНДРІЙ; ТЕСЛЮК, ВАСИЛЬ (Herald of Khmelnytskyi National University. Technical sciences, 2025)
Робота присвячена вирішенню науково-прикладної задачі врахування суб’єктивізації сприйняття об’єкта людино-машинної взаємодії – суб’єктами цієї взаємодії, в моделях цифрового двійника суб’єктів людино-машинної взаємодії. З метою розв’язання задекларованої науково-прикладної задачі, розроблена спеціалізована компонента суб’єктивізації сприйняття для моделей цифрового двійника суб’єктів людино-машинної взаємодії, що дає змогу підвищити потенціал та отримати подальший розвиток цих моделей завдяки розширенню їх концептуального призначення та функціональних можливостей, досліджуючи процеси не лише людино-машинної взаємодії, але й, додатково, проблематику сприйняття об’єктів людино-машинної взаємодії – суб’єктами цієї взаємодії. В свою чергу, розроблення та впровадження даної компоненти забезпечує нові можливості в дослідженні та вирішенні релевантних задач глобальної науково-прикладної проблематики автоматизації й інтелектуалізації процесів людино-машинної взаємодії, а також комплексного супроводу програмних продуктів, що є однією з актуальних складових цієї взаємодії. Розроблено концептуальну модель задекларованої компоненти, що повністю відображає ключові принципи її структуру та інтегративних властивостей і механізмів. Розроблено базову математичну модель компоненти суб’єктивізації сприйняття для моделей цифрового двійника суб’єктів людино-машинної взаємодії, а також відповідний спеціалізований алгоритм синтезу даної компоненти в межах як існуючих, так і потенційних, моделей людино-машинної взаємодії. Здійснено апробацію розробленої компоненти на прикладі розв’язання практичної задачі ідентифікації максимально сумісних суб’єктів серед числа існуючих в рамках досліджуваної людино-машинної взаємодії. Проведено аналіз потенційних напрямків дослідження щодо можливостей подальшого розвитку та вдосконалення як запропонованої компоненти, так і моделей людино-машинної взаємодії вцілому, в контексті дослідження науково-прикладної проблематики автоматизації й інтелектуалізації процесів людино-машинної взаємодії, в тому числі комплексного супроводу програмних продуктів.