АНАЛІЗ МЕТОДІВ НАНЕСЕННЯ ПОЛІМЕРНИГО ПОКРИТТЯ НА ДЕТАЛІ ЛЕГКОЇ ПРОМИСОВОСТІ НА ВАЛКОВИХ МАШИНАХ - МАЗУР, АНДРІЙ; ГОРЯЩЕНКО, СЕРГІЙ (Herald of Khmelnytskyi National University. Technical sciences, 2025)
У статті розглядаються перспективи застосування валкових машин для нанесення полімерних захисних покриттів на шкіряні деталі у виробництві виробів легкої промисловості. Показано переваги валкового нанесення, зокрема точності регулювання товщини шару, стабільності процесу, економії матеріалів та високої повторюваності результатів. Проведено аналіз типових схем валкових механізмів, серед яких: одно- та двовалкові системи, комбінації з притискним або дозуючим валом. Висвітлено сучасні моделі обладнання, як як Synchrocoat та Multicoat від Bergi S.p.A., що демонструють високі технічні характеристики і придатність до нанесення широкого спектру покриттів, включаючи поліуретанові, акрилові та воскові композиції. Окрема увага приділена огляду технічних характеристик таких машин, порівнянню їх ефективності та рівню автоматизації. Розглянуто дослідження вітчизняних та зарубіжних авторів, які аналізують вплив режимів нанесення на адгезію, рівномірність шару, а також на експлуатаційні властивості готових виробів. У результаті зроблено висновок, що валкове нанесення полімерних покриттів є перспективним напрямом для промислової обробки шкіри, який забезпечує високу якість продукції та зменшення виробничих витрат, особливо в умовах автоматизованих ліній.