ВПЛИВ АНТИМІКРОБНОЇ ОБРОБКИ НА ГІГІЄНІЧНІ ТА ЕКСПЛУАТАЦІЙНІ ВЛАСТИВОСТІ ТЕКСТИЛЬНИХ МАТЕРІАЛІВ ДЛЯ ВЗУТТЄВОЇ ПРОМИСЛОВОСТІ - ГАРАНІНА, ОЛЬГА; ВАРДАНЯН, АННА; РОМАНЮК, ЄВГЕНІЯ; РЕДЬКО, ЯНА; ШОКОТ, ТАРАС (Herald of Khmelnytskyi National University. Technical sciences, 2025)
Розглянуто проблему покращення гігієнічних властивостей взуттєвих виробів при використанні антимікробних текстильних матеріалів в якості підкладкової тканини. Досліджено гігієнічні характеристики (гігроскопічність, повітропроникність, паропроникність та антимікробна стійкість), які впливають на комфорт при експлуатації взуття та профілактику дерматологічних захворювань. Результати дослідження засвідчили, що обробка тканини сприяє покращенню паро- і повітропроникності, а також забезпечує виражену антимікробну та фунгіцидну активність. Отримані результати можуть бути використані для удосконалення технологій виготовлення взуття із підвищеним рівнем гігієнічності та комфорту, зокрема у спеціалізованих виробах, що потребують антимікробного захисту.