ДОСЛІДЖЕННЯ ТОЧНОСТІ УДОСКОНАЛЕНОГО МЕТОДУ РОЗРАХУНКУ ТРИВАЛОСТІ ПЕРЕТІКАННЯ ПОТОКУ ГАЗУ В БЕЗЗМАЩУВАЛЬНИХ ПОРШНЕВИХ УЩІЛЬНЕННЯХ - ТИМОЩУК, ОЛЕКСАНДР; НЕЙМАК, ВІТАЛІЙ; КОРОТИЧ, ОЛЬГА (Herald of Khmelnytskyi National University. Technical sciences, 2025)
На основі використання методу випадкових полів були виконані вдосконалені методи розрахунку тривалості перетікання робочого середовища-газу в беззмащувальних поршневих ущільненнях для виконання зручних практичних методик обчислень, що будуть застосовані для машинобудування. Ціллю роботи служить дослідження створених удосконалених методів розрахунку часу тривалості перетікання потоку робочого газу в поршневих металополімерних ущільнень. Підсумком даної роботи служить удосконалення практичного методу розрахунку тривалості перетікання робочого газового середовища в поршневих ущільненнь, а також оцінка точності розробленого методу для застосування в конструкторській діяльності проектування поршневих ущільненнях компресорних установок. В статті розглядається пружний контакт сильно анізотропної полімерної шорсткої поверхні з металевою гладкою поверхнею. Розроблена удосконалена формула обчислення номінального контактного тиску в спряженні поршень - циліндр, яка є придатною для інженерних практичних розрахунків при будь-яких реально можливих співвідношеннях зовнішнього діаметру поршня та внутрішнього діаметру циліндра до складання. Обчислення часу тривалості натікання робочого газу в поршневому ущільненні було зроблено за допомогою оригінальної програми Versuch 2 [4]. Була проведена перевірка вдосконаленого методу визначення часу тривалості натікання потоку робочого газу в поршневому ущільненні. Дослідження були виконані на 9-ти зразках, виготовлених з конструкційних матеріалів - флубон 20, вініпласт, фторопласт 4, і засвідчили добру точність нашого методу. Розходження між результатами розрахунку та результатами експерименту знаходились в межах від 5,96% до 15,37%.