МЕТОДИ АНАЛІЗУ ПЕРЕХІДНИХ ПРОЦЕСІВ ТИРИСТОРНИХ МОДУЛЯТОРІВ СИГНАЛІВ - ХОМЮК, ДЕНИС; САМОТИЙ, ВОЛОДИМИР (Herald of Khmelnytskyi National University. Technical sciences, 2025)
У статті розглядаються сучасні методи аналізу перехідних процесів у тиристорних модуляторах сигналів, що є ключовими елементами в системах керування потужністю. Проаналізовано три основні підходи: математичне моделювання, програмну симуляцію та експериментальні дослідження. Окрема увага приділяється фізичним, квазіфізичним і поведінковим моделям, що використовуються для опису динаміки тиристорів, а також можливостям програмного забезпечення, включаючи загальновживані симулятори (MATLAB/Simulink, SPICE) і спеціалізовані TCAD-інструменти. Розглянуто методи експериментального визначення динамічних характеристик тиристорів та засоби перевірки моделей. Порівняльний аналіз виявляє переваги і недоліки кожного з підходів, підкреслюючи доцільність їх комбінованого застосування.