МЕТОД ДИНАМІЧНОГО УПРАВЛІННЯ SLICE-МЕРЕЖАМИ У 5G ДЛЯ ПОКРАЩЕННЯ QOS У VOIP - ГНАТЮК, ВІКТОР; ГОРБАЧОВ, ІВАН (Herald of Khmelnytskyi National University. Technical sciences, 2025)
Робота присвячена проблемі забезпечення якості обслуговування (QoS) у VoIP-мережах на базі 5G. Традиційні підходи, такі як DiffServ та MPLS, мають обмежену адаптивність до динамічних змін мережевого середовища, що впливає на стабільність голосових з’єднань. Запропоновано метод динамічного управління slice-мережами у 5G на основі машинного навчання. Використання LSTM-мереж для прогнозування QoS-параметрів та Reinforcement Learning для адаптивного розподілу slice-ресурсів дозволяє зменшити затримку, джитер та втрати пакетів. Експериментальні результати підтверджують ефективність підходу, демонструючи покращення продуктивності VoIP-сервісів у порівнянні з традиційними методами.