ВПЛИВ ЧАСТОТИ РЕДАГУВАННЯ ФАЙЛУ НА ЯКІСТЬ ПРОГРАМНОГО ЗАБЕЗПЕЧЕННЯ - ЯЦЕНКО, РОМАН; СЕРДЮК, ПАВЛО (Herald of Khmelnytskyi National University. Technical sciences, 2025)
Розуміння впливу частоти редагування файлів на якість програмного забезпечення є надзвичайно важливим для підтримки та покращення надійності й супровідності коду. Якість програмного забезпечення — це багатогранне поняття, що охоплює аспекти супровідності, надійності та дотримання принципів проєктування, зокрема Принципу єдиної відповідальності (SRP). Згідно з SRP, кожен клас або модуль має мати лише одну причину для внесення змін, що свідчить про важливість модульності та чіткого фокусу у високоякісному програмному забезпеченні. Часте редагування файлів у GIT-репозиторії може вказувати на приховані проблеми, такі як швидко змінювані вимоги, недосконалий початковий дизайн чи порушення SRP, що зумовлює зростання технічного боргу. Такий борг може проявлятися у складності супроводу коду, схильності до помилок і труднощах із подальшим розширенням. Хоча попередні дослідження вже розглядали зв’язок між частотою редагування файлів і якістю ПЗ, ця тема досі недостатньо висвітлена, особливо щодо кумулятивного впливу повторних змін на довгострокову якість. Метою цього дослідження є більш чітке встановлення взаємозв’язку між частотою редагування файлів і якістю програмного забезпечення. З цією метою запропоновано нову метрику — Коефіцієнт послідовного редагування файлу (CFE). Поєднуючи її з традиційними метриками якості, у дослідженні буде проведено аналіз і порівняння впливу частих змін файлів на показники якості ПЗ. Очікується, що результати нададуть розробникам цінні рекомендації щодо кращих практик проєктування та супроводу, спрямованих на підвищення стабільності та надійності програмного забезпечення.