ДОСЛІДЖЕННЯ ТЕХНОЛОГІЧНИХ ПРОЦЕСІВ ШТАМПУВАННЯ ДЕТАЛЕЙ ТИПУ ФЛАНЕЦЬ НА ОСНОВІ ЗАСТОСУВАННЯ СПОСОБІВ КОМБІНОВАНОГО ВИДАВЛЮВАННЯ - МИХАЛЕВИЧ, ВОЛОДИМИР; КОЛІСНИК, МИКОЛА; ШТУЦЬ, АНДРІЙ; ГРИГОРЕНКО, НАЗАР (Herald of Khmelnytskyi National University. Technical sciences, 2025)
Дослідження технологічних процесів штампування деталей типу фланець, зокрема із застосуванням комбінованого видавлювання, має велике значення для матеріалознавства та машинобудування. Фланці є ключовими елементами різних конструкцій і широко застосовуються в авіаційній, автомобільній та енергетичній промисловостях. Їх основне призначення – забезпечення надійних з’єднань між компонентами конструкцій, що вимагає високої якості виготовлення та точності. Створення інноваційних методів штампування, які дозволяють отримувати деталі з покращеними механічними властивостями та мінімальною кількістю дефектів, сприяє підвищенню конкурентоспроможності продукції вітчизняного машинобудування. Комбіноване видавлювання, яке поєднує об’ємне штампування та зворотне видавлювання, дозволяє створювати складні деталі з високою точністю та покращеною структурою матеріалу. Цей підхід забезпечує рівномірний розподіл напружень і деформацій, що мінімізує ризик виникнення внутрішніх дефектів, таких як порожнечі або тріщини. Це особливо важливо для виготовлення деталей із високими вимогами до надійності та довговічності. Оптимізація процесу передбачає вибір матеріалів із заданими характеристиками, визначення оптимальної геометрії заготовок і параметрів обробки, що знижує виробничі витрати та підвищує продуктивність. Значну роль у цьому дослідженні відіграє чисельне моделювання, яке дозволяє передбачити вплив технологічних параметрів на кінцеві властивості деталей. Завдяки моделюванню можна оцінювати ефективність процесів без необхідності проведення великої кількості дорогих експериментів. Це не лише скорочує час впровадження нових технологій у виробництво, а й підвищує результативність науково-дослідницької роботи..