ОПТИМІЗАЦІЙНЕ ПРОЕКТУВАННЯ ЗВАРНИХ МЕТАЛОКОНСТРУКЦІЙ З ВИКОРИСТАННЯМ SOLIDWORKS SIMULATION НА ПРИКЛАДІ СКЛАДСЬКИХ СТЕЛАЖІВ - ХАРЖЕВСЬКИЙ, В’ЯЧЕСЛАВ; БОЖЕК, РОМАН; ПІДГАЙЧУК, СВІТЛАНА (Herald of Khmelnytskyi National University. Technical sciences, 2025)
В роботі розглядається проблема розрахунку на міцність зварних металоконструкцій з використанням чисельного методу скінченних елементів (МСЕ), реалізованого в системі інженерного аналізу SOLIDWORKS Simulation. Показано, що проведення розрахунків моделей зварних металоконструкцій сумісно з листовим металом має ряд особливостей, які продемонстровано в роботі на прикладі розрахунку на міцність складського стелажа. Зокрема, розбиття моделі на скінченні елементи проводилось для балок зі швелеру та з прямокутної труби – як для балочних скінченних елементів (типу beam), а для елементів з листового металу – як для оболонкових скінченних елементів (типу shell), а з’єднання листів металу до балок розглядалось як зварні з’єднання. Навантаження моделювалось шляхом розміщення стандартних європіддонів (1200х800). За результатами розрахунків були запропоновані зміни в конструкцію стелажа, які забезпечили необхідний коефіцієнт запасу міцності.