ВИКОРИСТАННЯ CAD-СИСТЕМ ПРИ ПРОЄКТУВАННІ ПІДПРИЄМСТВ ЗЕРНОВОЇ ГАЛУЗІ - СОКОЛОВСЬКА, ОЛЕНА; ВАЛЕВСЬКА, ЛЮДМИЛА; ЦЮНДИК, ОЛЕКСАНДР; БОРДУН, ТЕТЯНА (Herald of Khmelnytskyi National University. Technical sciences, 2025)
У статті розглянуто основні аспекти використання CAD-систем у проєктуванні підприємств зернової галузі, що є ключовим фактором підвищення ефективності, точності та швидкості розробки проєктної документації. Проаналізовано функціональні можливості сучасних САПР, їхній вплив на оптимізацію технологічних процесів та інтеграцію з іншими інформаційними системами, такими як BIM (Building Information Modeling), CAE (Computer-Aided Engineering) та PLM (Product Lifecycle Management). Представлено огляд сучасних CAD-систем, що застосовуються у промисловому проєктуванні, включаючи AutoCAD, SolidWorks, Revit, Bentley OpenPlant, AVEVA PDMS та інші. Зазначено їхні переваги у створенні комплексних цифрових моделей підприємств, включаючи 2D-креслення, 3D-моделювання та параметричне проєктування, що забезпечує детальну візуалізацію конструкцій та технологічного обладнання. Особлива увага приділяється інтеграції CAD-систем з іншими інформаційними технологіями. Розглянуто використання BIM-технологій для управління життєвим циклом будівельних об’єктів та можливість застосування CAE для проведення інженерних розрахунків міцності, аеродинаміки та теплопередачі. Відзначено роль систем PLM у створенні комплексного інформаційного середовища для управління проєктною документацією та координації роботи між різними відділами. Застосування систем автоматизованого проектування в зерновій галузі має переваги: автоматизації процесів, зниження витрат на матеріали, мінімізація помилок на етапі планування та підвищення ефективності взаємодії між проєктувальниками, будівельниками та виробниками обладнання. У висновках підкреслено, що використання сучасних CAD-систем дозволяє значно покращити якість проєктування підприємств зернової галузі, забезпечуючи гнучкість, точність і ефективність усіх стадій розробки. Запропоновано рекомендації щодо вибору програмного забезпечення залежно від специфіки завдання та масштабу проєкту, а також визначено перспективи подальшого розвитку цифрових технологій у проєктуванні зернопереробних комплексів.