ДОСЛІДЖЕННЯ СПЕКТРУ ВИХІДНОЇ НАПРУГИ БЕЗКОНТАКТНОГО ГЕНЕРАТОРА ЗМІННОГО СТРУМУ НА ВІРТУАЛЬНІЙ МОДЕЛІ - ЗЕНОВИЧ, ОЛЕКСАНДР; БУРЧИН, ЮРІЙ; ВАСИЛЕНКО, РОМАН; ГЕОРГІЄВ, ЮРІЙ; ПАЯНОК, ОЛЕКСАНДР (Herald of Khmelnytskyi National University. Technical sciences, 2025)
В роботі представлені результати досліджень синхронного генератора як об’єкта діагностування на віртуальній моделі, побудованій в середовищі імітаційного моделювання MatLab/Simulink з урахуванням конструктивних особливостей каскадних синхронних генераторів серії ГТ: наявності у складі машини трьох генераторів – магнітоелектричного підзбудника, електромагнітного збудника, електромагнітного основного генератора; некерованого трифазного обертового випрямляча; фазоімпульсного регулятора напруги з керованим випрямлячем. Проведені дослідження роботи генератора дали можливість отримати спектри вихідної напруги генератора в різних режимах у справному стані та у випадку виникнення типових відмов електронної частини генератора. Отримані результати моделювання показують принципову можливість ідентифікації типових відмов за спектрами вихідної напруги генератора.