ШЛЯХИ УДОСКОНАЛЕННЯ КОНСТРУКЦІЙ КЛАСИЧНИХ ТРАКТОРІВ СИСТЕМАМИ АВТОМАТИЧНОГО ВОДІННЯ - ЛИПНИЦЬКИЙ, РОМАН; РЯБОШАПКА, ВАДИМ (Herald of Khmelnytskyi National University. Technical sciences, 2025)
У статті досліджено модернізацію парку сільськогосподарської техніки шляхом встановлення систем автоматичного водіння, що є ключовим напрямом підвищення ефективності агровиробництва. Проаналізовано сучасні технології автоматизованого керування, їхні особливості та перспективи розвитку. Особливу увагу приділено впливу таких систем на продуктивність тракторів, зниження витрат та покращення умов праці операторів. На основі аналізу літературних джерел визначено основні технологічні переваги автоматичного водіння: підвищення точності виконання операцій, зменшення витрат паливно-мастильних матеріалів, оптимізацію використання ресурсів і мінімізацію впливу людського фактора. Розглянуто економічні аспекти впровадження, включаючи окупність інвестицій, можливість модернізації техніки та адаптацію до різних типів господарств.