МІНІМІЗАЦІЯ ІНСАЙДЕРСЬКИХ ЗАГРОЗ В СИСТЕМАХ ЗАХИСТУ ІНФОРМАЦІЇ - КОПИТІН, ЮРІЙ; КОПИТІНА, МАРИНА; КОРЧИНСЬКИЙ, ВОЛОДИМИР; ХАЛЕД, АЛЬ-ФАЙЮМІ; БЄЛОВА, ЮЛІЯ (Herald of Khmelnytskyi National University. Technical sciences, 2025)
У роботі проведено комплексний аналіз проблеми мінімізації інсайдерських загроз у системах захисту інформації компаній. Визначено ключові вектори загроз, що виникають у результаті діяльності інсайдерів, а також їхній вплив на інформаційну безпеку підприємства. Розглянуто основні канали витоку інформації та способи їх нейтралізації. Здійснено оцінку зовнішніх і внутрішніх ризиків підприємств з урахуванням ймовірності реалізації інсайдерських атак та потенційних фінансових і репутаційних збитків. Запропоновано підхід до класифікації інсайдерських загроз залежно від рівня доступу співробітників, мотивів та методів несанкціонованого використання інформації. На основі порівняльного аналізу ризиків запропоновано методику оцінки ефективності впровадження заходів кібербезпеки з урахуванням величини витрат на їх підтримку. Досліджено залежність між рівнем інвестицій у системи інформаційного захисту та ступенем зниження ризиків. Актуальність роботи обґрунтовується доцільністю для компаній проводити регулярний аналіз сучасних технологій і інструментів, які можуть бути використані для виявлення, попередження і запобігання інсайдерським загрозам, а також проводити безперервний моніторинг кіберзагроз, які постійно еволюціонують і удосконалюються методи атак. Основними завданнями дослідження є: огляд різних видів інсайдерських загроз та їх впливу на інформаційну безпеку підприємств; аналіз методів та стратегій мінімізації інсайдерських загроз; розробка рекомендацій для підприємств щодо впровадження комплексної стратегії захисту від інсайдерських загроз, адаптованої до змінних умов ведення бізнесу. Отримані результати можуть бути використані для побудови ефективної системи управління ризиками інформаційної безпеки, що забезпечить стабільний розвиток підприємств в умовах зростаючих кіберзагроз.