ЦИФРОВІЗАЦІЯ В ЕЛЕКТРОЕНЕРГЕТИЧНИХ СИСТЕМАХ - КАВУН, ІВАН; ЗАМУЛКО, АНАТОЛІЙ (Herald of Khmelnytskyi National University. Technical sciences, 2025)
Розглянуто місце цифровізації в сучасних електроенергетичних системах, основні етапи та завдання щодо впровадження цифровізаційних процесів в електроенергетиці. Визначено роль та місце смарт систем, а також їхній вплив на роботу та розвиток системи електропостачання в цілому. Наведено основні методи проведення аналізу стану системи, за якими проводилося дослідження, а також в результаті запропоновано поетапне впровадження систем цифровізації відповідно до стратегії розвитку та відновлення електромереж. Проведено аналіз розривів та відхилень між галузями інформаційно-комунікаційних технології та електроенергетики, порівняно напрями розвитку електроенергетики між Україною, Європою та США, а також розглянуто шляхи щодо зменшення розривів між галузями та окреслено напрями розвитку.