АНАЛІЗ МОЖЛИВОСТЕЙ ВПРОВАДЖЕННЯ ТЕХНОЛОГІЙ ЦИФРОВОГО МОНІТОРИНГУ У МУНІЦИПАЛЬНІ СИСТЕМИ УПРАВЛІННЯ ТВЕРДИМИ ПОБУТОВИМИ ВІДХОДАМИ ГРОМАД ПОЛТАВСЬКОЇ ОБЛАСТІ - БРЕДУН, ВІКТОР; БРЕДУН, АНДРІЙ (Herald of Khmelnytskyi National University. Technical sciences, 2025)
Однією з актуальних задач, яка стоїть перед сільськими громадами Полтавської області, є удосконалення систем управління відходами. Важливу роль у забезпеченні їх ефективності відіграє впровадження технологій Інтернету речей (IoT), RFID-систем та мобільних додатків, які дозволяють оптимізувати процеси збору, транспортування та утилізації відходів. Основним завданням роботи є дослідження напрямків і можливостей адаптації європейського досвіду до умов українських громад. У межах роботи проаналізовано сучасний стан систем управління відходами в Полтавській області, вивчено досвід європейських муніципалітетів з впровадження цифрових технологій в муніципальні системи управління твердими побутовими відходами, визначено фактори доцільності та можливості впровадження цифрових рішень, визначено категорії громад по ступеню готовності і сформульовано рекомендації щодо інтеграції цих технологій у системи поводження з відходами територіальних громад Полтавської області.