ВПЛИВ ВІТРУ НА РІВНОМІРНІСТЬ РОЗПИЛЕННЯ ПЕСТИЦИДІВ ДРОНАМИ - РОДІНКОВ, ЮРІЙ; САВИЦЬКИЙ, АНТОН (Herald of Khmelnytskyi National University. Technical sciences, 2025)
У даному дослідженні розглядається математичне моделювання процесу розпилення пестицидів з використанням дронів з урахуванням впливу вітру на рівномірність розподілу рідини. Аналізуються основні фактори, що впливають на ефективність обприскування, зокрема тиск у форсунці, діаметр сопла, фізичні властивості рідини та швидкість вітру. Окремо розглядається вплив вітру на траєкторію руху крапель та ефективну ширину смуги обробки. Запропонована математична модель дозволяє оцінити зміну кута розпилення в залежності від цих параметрів. Проведено порівняння експериментальних даних з розрахунковими результатами, що підтверджують високу точність моделі. Результати моделювання та експериментів дають змогу визначити критичні порогові значення швидкості вітру, при яких ефективність обприскування знижується, а також оптимізувати процес обробки сільськогосподарських культур.