ВПЛИВ ГРАФІТОВИХ НАПОВНЮВАЧІВ НА ЕФЕКТИВНІСТЬ ІНТУМЕСЦЕНТНИХ ВОГНЕЗАХИСНИХ ПОКРИТТІВ - ТАРАН, НАДІЯ; ШОЛОГОН, ВІКТОР; ВАХІТОВ, РАМІЛЬ; КАЛАФАТ, КОСТЯНТИН (Herald of Khmelnytskyi National University. Technical sciences, 2025)
Забезпечення вогнестійкості будівельних конструкцій є ключовим аспектом пожежної безпеки, спрямованим на збереження їхньої несучої здатності під час впливу високих температур. Це досягається шляхом застосування вогнезахисних покриттів, які уповільнюють нагрівання конструкцій до критичних температур, що надає час для евакуації людей та проведення рятувальних заходів. Попри наявність широкого спектра вогнестійких матеріалів, актуальним залишається питання розробки нових покриттів з покращеними експлуатаційними, екологічними та технічними характеристиками. Сучасні дослідження зосереджені на створенні інтумесцентних систем з підвищеною ефективністю, зменшеною товщиною захисного шару та використанням екологічно безпечних компонентів. Інтумесцентні вогнезахисні покриття є ефективним засобом підвищення пожежної безпеки будівельних конструкцій, що функціонують за принципом утворення захисного пінококсового шару при впливі високих температур. Одним із ключових напрямків удосконалення таких покриттів є використання графітових наповнювачів, зокрема терморозширюваного графіту (EG) та спученого графіту (SG), для оптимізації їх термостійкості та механічної міцності. Метою даного дослідження є визначення впливу графітових наповнювачів на ефективність спучення інтумесцентних покриттів шляхом оцінки об’ємного коефіцієнта спучення та втрати маси. Вивчено вплив варіювання складу інгредієнтів вогнезахисної системи на основі амоній полифосфату, меламіну, пентаеритриту та етиленвінілацетату. Результати досліджень свідчать, що EG забезпечує інтенсивне спучення, утворюючи захисний шар з низькою теплопровідністю, проте його використання в чистому вигляді провокує створення нерегулярної рихлої структури коксового залишку та зниження адгезії до захищаємої поверхні. Водночас SG стабілізує структуру коксу, покращуючи його механічні характеристики, але не сприяє активному газоутворенню. Дослідження підтверджує ефективність графітових наповнювачів у складі інтумесцентних покриттів та їхній значний потенціал для покращення реактивних вогнезахисних систем. Отримані результати можуть бути рекомендовані при визначенні оптимальної рецептури інтумесцентних покриттів на неорганічній підкладці з метою розроблення рулонних матеріалів для вогнезахисту сталевих, дерев’яних конструкцій та кабельних комунікацій. Подальші роботи можуть бути зосереджені на визначенні оптимальних концентрацій EG та SG для досягнення максимального рівня вогнезахисту та екологічної безпеки покриттів.