ВПЛИВ ТОЧНОСТІ КЛАСИФІКАЦІЇ ТОВАРІВ ЗА HS-КОДАМИ НА ЕФЕКТИВНІСТЬ МИТНОГО ОФОРМЛЕННЯ - КРИВЕНЧУК, ЮРІЙ; КРУПА, СТЕПАН (Herald of Khmelnytskyi National University. Technical sciences, 2025)
Точність класифікації товарів за HS-кодами відіграє ключову роль у забезпеченні ефективного митного оформлення та регулювання міжнародної торгівлі. Некоректне визначення кодів може спричинити значні фінансові втрати для підприємств через неправильно розраховані митні платежі, штрафні санкції, додаткові перевірки та затримки у логістиці. Це також може ускладнити процеси митного контролю та створити ризики для відповідності міжнародним стандартам регулювання торгівлі. Використання передових технологій, таких як алгоритми машинного навчання, штучний інтелект, обробка природної мови (NLP) та комп’ютерний збір, дозволяє значно підвищити рівень автоматизації процесу класифікації товарів. Це сприяє мінімізації людського фактора, прискоренню митного оформлення та зниженню кількості помилок. Дослідження показують, що інтеграція цих технологій у митні системи забезпечує більш точну класифікацію товарів, що позитивно впливає на загальну ефективність логістичних операцій та зменшує витрати, пов’язані з помилковими класифікаціями. Особливу увагу приділено аналізу ефективності автоматизованих систем класифікації товарів у порівнянні з традиційними методами визначення HS-кодів. У статті представлено статистичні дані, що демонструють динаміку змін у точності класифікації після впровадження автоматизованих систем, а також обґрунтовано необхідність подальших досліджень у цьому напрямку.