ІНФОРМАЦІЙНА СИСТЕМА ВИЯВЛЕННЯ ВІДЕО ПІДРОБОК ОБЛИЧ, СТВОРЕНИХ ЗА ДОПОМОГОЮ ШТУЧНОГО ІНТЕЛЕКТУ - ШАХОВСЬКА, НАТАЛІЯ; ГУНЯ, ВАСИЛЬ (Herald of Khmelnytskyi National University. Technical sciences, 2025)
У даній роботі розглянуто проблему виявлення підроблених відеозаписів облич людей, створених за допомогою технологій deepfake. Запропоновано інформаційну систему, що використовує гібридну нейронну мережу, яка поєднує згорткові нейронні мережі (CNN) для вилучення візуальних ознак та LSTM для аналізу часових залежностей. Завдяки інтеграції методу Grad-CAM, система надає можливість пояснювати прийняті рішення через візуалізацію критичних областей кадрів, що впливають на класифікацію. Проведені експерименти на наборах даних DFDC та FakeAVCeleb демонструють хорошу ефективність запропонованого підходу, що свідчить про його потенціал у боротьбі з дезінформацією та кіберзлочинністю.