СИСТЕМА АВТОМАТИЧНОГО ВИЯВЛЕННЯ УКРАЇНОМОВНОЇ ДЕЗІНФОРМАЦІЇ НА ОСНОВІ МАШИННОГО НАВЧАННЯ - ЛОЗИНСЬКА, ОЛЬГА; ВИСОЦЬКА, ВІКТОРІЯ; МАРКІВ, ОКСАНА; ДАНИЛИК, ВІТАЛІЙ; КУЛІКОВ, ЮРІЙ (Herald of Khmelnytskyi National University. Technical sciences, 2025)
Розроблення інструментів для ідентифікації та аналізу інформаційних загроз є актуальним завданням, що має важливе значення для забезпечення інформаційної безпеки України, особливо у теперішній час. Дослідження та аналіз методів та комплексних інструментів для ідентифікації фейків і дезінформації, не лише відповідає критичній потребі українського суспільства в надійних засобах верифікації інформації, але й підвищує загальну культуру інформаційного споживання, зміцнюючи інформаційну стійкість нації. У статті проведено аналіз існуючих підходів та інструментів для ідентифікації, оцінки та протидії дезінформації, фейковим новинам і пропаганді в українському інформаційному просторі. Розроблено прототип системи текстового аналізу, здатної потенційно виявляти дезінформацію з використанням векторизації на основі TF-IDF та мультиноміального наївного класифікатора Байєса. Наукова новизна полягає у застосуванні цих методів машинного навчання до україномовного контенту, а також використання FAISS для швидкого пошуку найближчих сусідів та кластеризації у векторному просторі. Наведено результати порівняння оцінок точності моделі для правдивого та неправдивого контенту. Це дає змогу визначити для якого типу текстів модель працює краще. Подальше дослідження буде спрямоване на навчання і тренування моделі на нових даних, тестування та оцінювання запропонованої системи, а також використання даної системи для автоматизованого моніторингу новин та у соціальних медіа для ідентифікації потенційно фальсифікованої інформації.