РОЗРОБКА НЕФЕЛОМЕТРИЧНОЇ МЕТОДИКИ ВИЗНАЧЕННЯ КОАГУЛЯЦІЇ ПЛАЗМИ КРОВІ - ФЕДОРЕНКО, ВОЛОДИМИР; БЕГДАЙ, АНАСТАСІЯ; ЯРЕМЕНКО, ВОЛОДИМИР; ЧОРНИЙ, ОЛЕКСАНДР; ГОЙ, АНДРІЙ (Herald of Khmelnytskyi National University. Technical sciences, 2025)
Пероральне введення лікарських засобів (ЛЗ) залишається найбільш зручним і бажаним методом доставки, забезпечуючи високий комплаєнс для пацієнтів. Однак, обмежена абсорбція, зумовлена низькою розчинністю або проникністю активних фармацевтичних інгредієнтів (АФІ), часто призводить до низької біодоступності таких препаратів. Для вирішення цієї проблеми поширеним є використання твердих дисперсних систем (ТДС), які дозволяють покращити розчинність АФІ. Наприклад, одним з таких АФІ, які потребують підвищення розчинності є ривароксабан, прямий пероральний антикоагулянт фактора Ха. Проте, використання ТДС для підвищення розчинності даного АФІ потребує надійних аналітичних методик для оцінки їх ефективності, зокрема для вивчення кінетики коагуляції плазми крові. Тому, метою дослідження було розроблення аналітичної in vitro методики для вивчення кінетики коагуляції плазми крові з використанням лазерного нефелометра, яка б дозволила оцінювати вплив різних підходів до підвищення розчинності АФІ, зокрема ТДС, та їх безпосередній вплив на ключовий показник – коагуляцію. Методика була розроблена на основі аналізу літературних даних щодо методів дослідження антитромботичних ЛЗ. Було виявлено, що визначення активованого часткового тромбопластинового часу (АЧТЧ) є ефективним інструментом для оцінки впливу ривароксабану. Для використання даного засобу виконано розробку аналітичної методики на лазерному нефелометрі NEPHELOstar. Вона включала оптимізацію складу проби (плазма, реагент АЧТЧ, хлорид кальцію, розчин АФІ) і розробку параметрів приладу (температура, ширина лазера, чутливість, час циклу та ін.). У результаті дослідження було визначено значення параметрів налаштування приладу: температура 37°C, ширина променя лазера 1,7 мм, чутливість 70%, час циклу 13 с та ін. Розроблена методика дозволяє візуалізувати вплив різних концентрацій ривароксабану (5 мкМ, 10 мкМ, 15 мкМ) на кінетику коагуляції плазми крові. Підтверджено що дана методика дозволяє визначити залежність кінетики коагуляції від концентрації ривароксабану. Розроблена аналітична in vitro методика з використанням лазерного нефелометра є ефективним інструментом для вивчення кінетики коагуляції плазми крові та оцінки впливу антикоагулянтів, зокрема ривароксабану. Методика може бути використана для оцінки ефективності різних методів підвищення розчинності АФІ, шляхом аналізу кінетики коагуляції плазми крові.