ЕФЕКТИВНІСТЬ ВИКОРИСТАННЯ СУЧАСНИХ ВЕНТИЛЯЦІЙНИХ СИСТЕМ В ЖИТЛОВИХ ПРИМІЩЕННЯХ - БІЛИК, АРТЕМ; ГУМЕНЮК, РОМАН (Herald of Khmelnytskyi National University. Technical sciences, 2025)
У статті проведено комплексний аналіз ефективності застосування сучасних систем вентиляції у житлових приміщеннях. Актуальність дослідження зумовлена підвищеними вимогами до якості повітря, енергозбереження та комфорту в умовах урбанізованого середовища й енергодефіциту. Розглянуто основні типи вентиляційних систем — природну, механічну, припливно-витяжну з рекуперацією тепла, а також інтелектуальні автоматизовані системи, що реагують на зміну параметрів мікроклімату в режимі реального часу. Впливу вентиляції на показники вологості, температури, концентрації CO₂ та наявності шкідливих домішок у повітрі житлових приміщень було приділено особливу увагу. Наведено методику оцінки енергоефективності вентиляційних систем із урахуванням витрат на встановлення, експлуатацію та енергоспоживання. Визначено економічну доцільність застосування систем з рекуперацією тепла, що дозволяють значно знизити теплові втрати в опалювальний період. Порівняльний аналіз систем вентиляції виконано з урахуванням їхньої здатності забезпечувати нормативні показники мікроклімату згідно з державними будівельними нормами (ДБН). Результати дослідження підтверджують, що впровадження сучасних енергоефективних вентиляційних рішень у житловому будівництві сприяє підвищенню якості життя мешканців, зниженню витрат на енергоресурси та збереженню довкілля. Отримані висновки можуть бути корисними для фахівців у галузі проєктування інженерних систем, будівництва та енергоаудиту.