ІНТЕРАКТИВНА ПОБУДОВА ТА КОРИГУВАННЯ РАЦІОНАЛЬНИХ СХЕМ РОЗКРОЮ НАТУРАЛЬНИХ МАТЕРІАЛІВ ЗІ СКЛАДНОЮ КОНФІГУРАЦІЄЮ ЗОВНІШНІХ КОНТУРІВ НА ДЕТАЛІ ГАЛАНТЕРЕЙНИХ ВИРОБІВ - ЧУПРИНКА, ВІКТОР; НАУМЕНКО, БОГДАН (Herald of Khmelnytskyi National University. Technical sciences, 2025)
В роботі розглянута одна із важливих задач автоматизованого проєктування раціональних схем розкрою натуральних матеріалів зі складною формою зовнішнього контуру на деталі виробів шкіргалантереї, а саме задача інтерактивної побудови та коригування, спроєктованих в автоматичному режимі, раціональних схем розкрою натуральних матеріалів зі складною формою зовнішнього контуру на деталі шкіргалантереї. Для успішного вирішення цієї задачі приведена технологічна та математична постановка цієїї задачі. У задачі інтерактивної побудови та коригування, спроєктованих в автоматичному режимі, раціональних схем розкрою натуральних матеріалів зі складною формою зовнішнього контуру були виділені основні структурні компоненти для матемачичної моделі та представлений аналітичний опис кожної із цих компонент. Використавши аналітичний опис виділених структурних компонент запропоновані алгоритими реалізації цієї задачі в програмний продукт для інтерактивної побудови та коригування, спроєктованих в автоматичному режимі, раціональних схем розкрою натуральних матеріалів зі складною формою зовнішнього контуру на деталі шкіргалантереї. Розроблений програмний продукт забезпечує: - введення інформації про зовнішні контури натурального матеріалу, вад на матеріалі та деталей моделі, для якої в інтеативному режимі проєктується раціональна схема розкрою; - інтерактивне вилучення будь-якої деталі із схеми розкрою: - інтеративне додавання активної деталі в необхідне місце на матеріалі. При цьому забезпечується контроль не перетину активної деталі з контуром матеріалу, вадами на матеріалі та іншими деталями, які вже розміщенні в схемі розкрою; - визначення проценту використання матеріалі у спроєктованій схемі розкрою; - збереження необхідної інформації у файлі про спроєктовану схему розкрою; - вивід на друк спроєктовану схему розкрою. Розроблений програмний прподукт має дружній інтерфейс та не потребує додаткових знань з комп’ютерних наук при роботі з ним. Цей продукт може бути корисним в підготовчо-розкрійному виробництві в галузях легкої промисловості.