АВТОМАТИЗОВАНИЙ РОЗПОДІЛ ПРОЦЕСІВ ПРИ УПРАВЛІННІ ІТ-ПРОЄКТАМИ - СКРИПНИК, ТЕТЯНА; БАГРІЙ, РУСЛАН; МАЗУРЕЦЬ, ОЛЕКСАНДР; ВОЗНЮК, ЛЕОНІД; ІЛЬЧИШИН, ВЛАДИСЛАВ (Herald of Khmelnytskyi National University. Technical sciences, 2025)
У сучасному управлінні ІТ-проєктами особливої актуальності набуває проблема ефективного розподілу завдань між виконавцями. Автоматизація цього процесу дозволяє значно підвищити продуктивність роботи команд, скоротити терміни виконання завдань і мінімізувати вплив людського фактора. У статті розглянуто інформаційну технологію автоматизованого розподілу процесів при управлінні ІТ-проєктами, що базується на використанні інформаційної моделі організації управління, математичної моделі прогнозування ефективності виконавців та методу оцінки їх відповідності заданим критеріям. Запропонована інформаційна технологія враховує рівень компетенцій працівників, їхній професійний досвід, історію виконання аналогічних завдань та досвід взаємодії з іншими членами команди. Розроблена математична модель дозволяє розраховувати прогнозовану ефективність виконання завдань кожним виконавцем, спираючись на систему вагових коефіцієнтів, що визначають вплив компетентності, досвіду та командної взаємодії. Метод оцінки ефективності ґрунтується на аналізі вхідних даних і використовується для оптимального розподілу завдань. Алгоритм функціонування запропонованої технології включає чотири основні етапи: актуалізацію вхідних даних, вибір ІТ-проєкту з нерозподіленими задачами, призначення виконавців на основі розрахованих показників ефективності та формування виробничої карти виконання проєкту. Вихідними даними є персоналізований розподіл завдань між розробниками, що дозволяє підвищити ефективність виконання проєкту та знизити ризики затримок. Результатом впровадження автоматизованого розподілу процесів в управлінні ІТ-проєктами є підвищення продуктивності команди, оптимізація використання ресурсів та зниження ймовірності неефективного призначення виконавців. Запропонована методика може бути використана в організаціях, що працюють над масштабними ІТ-проєктами, для підвищення якості управлінських рішень та ефективності реалізації проєктів.