ПІДХОДИ ДО ЗАБЕЗПЕЧЕННЯ РЕСУРСОЕФЕКТИВНОСТІ НА ВИРОБНИЦТВІЗ ПАПЕРУ ТА КАРТОНУ (ОГЛЯД) - МУКАЛО, ЄВГЕНІЙ; ГАЛИШ, ВІТА (Herald of Khmelnytskyi National University. Technical sciences, 2025)
Сьогодні Україна обрала європейський вектор як напрям свого розвитку. Саме тому промисловий розвиток має враховувати принципи та норми сталого розвитку та циркулярної економіки. Забезпечення ресурсоефективності є необхідною умовою розвитку будь-якого підприємства. У зв’язку з економічними та екологічними обмеженнями виробництво картону та паперової продукції вдосконалюється в бік використання макулатури, що призводить до забруднення стічних вод, та збільшення використання прісної води. Важливою проблемою при використанні макулатури є її полідисперсність, яка полягає у використанні різних целюлозних волокон і наповнювачів при виробництві картонних і паперових виробів. Така полідисперсність має значний вплив на якість готового продукту і на забруднення стічних вод. Невирішеною залишається проблема ефективного очищення промислових стічних вод паперового виробництва з метою отримання води для багаторазового використання в технологічному процесі, а також актуальна проблема переробки вторинних відходів очищення стічних вод. Питання розвитку паперового виробництва в контексті сталого розвитку має розроблятися з урахуванням технічних і технологічних досягнень у галузі екології та хімічної технології для забезпечення ефективного використання сировини, зокрема води та волокнистих напівфабрикатів. Описано основні проблеми, пов’язані з використанням вторинної сировини з урахуванням екологічних та економічних аспектів. Описано та проаналізовано технологічні підходи, які дозволяють забезпечити сталий розвиток галузі. В цілому, успішний досвід європейських виробників у створенні ресурсозберігаючих і чистих технологій може бути використаний як основа для подальшого розвитку вітчизняних підприємств.