МОНІТОРИНГ НЕСУЧОЇ ЗДАТНОСТІ МОСТОВИХ КОНСТРУКЦІЙ В ПЕРІОДІ ЕКСПЛУАТАЦІЇ - МОНЖЕРАН, ДМИТРО; СІКОРСЬКИЙ, ОЛЕКСІЙ; КОВАЛЕНКО, ЮРІЙ (Herald of Khmelnytskyi National University. Technical sciences, 2025)
В роботі представлено результати моніторингу довговічності елементів мостових бетонних споруд та оцінку їх експлуатаційної тривалості. Збірні бетонні конструкцій спрощують процеси зведення складних об’єктів транспортної інфраструктури. Моніторинг довговічності таких об’єктів є ускладненим у зв’язку з необхідністю використання методів руйнівного аналізу. Існуючі методи аналізу з високою точністю потребують повну руйнацію зразків. В роботі використовуються методи неруйнівного аналізу. Використовувалися методи визначення міцності на стиск стандартизованих кернів та метод визначення агресивного впливу за рахунок виявлення процесів карбонізації. Моніторинг проводиться у ранні строки експлуатації об’єкту. При дослідженні використовувалися стандартизовані керни малих та великих розмірів. Характер руйнування відповідає нормам державних стандартів, а визначена середня міцність не є меншою за паспортну. Визначення можливого початку хімічних процесів карбонізації, при використанні методу фенол-фтолеїнового ідентифікування, показав відсутність процесів карбонізації. На ранньому етапі моніторингу важко спрогнозувати залишковий період експлуатації, через що доцільність комплексного моніторингу, двох або більше методів дослідження є вагомим. Методологія «напружено-деформаційного» навантаження застосовувалася для порівняння отриманих значень коефіцієнтів міцності до тих що зазначені у стандартах. Деформаційний коефіцієнту (εcu,θ), розрахований показник для θ = 20 °С згідно до нормативних документів, складає 2,5. Проектний показник εcu,θ=25 дорівнює 3,13. Дослідження кернів показало, що за період експлуатації показники міцності зберігаються у межах проектної марки бетонів С25/30, відповідно середні значення складають 27,7 … 29,6 МПа. Застосування метил-фтолеїнового індикатора вказує на відсутність карбонізаційних процесів корозії.