ВИЗНАЧЕННЯ ЙМОВІРНИХ МІСЦЬ ПОШКОДЖЕНЬ ФОТОМОДУЛІВ ФЕС - ЛЕЖНЮК, ПЕТРО; ГУНЬКО, ІРИНА; РУБАНЕНКО, ОЛЕНА; СМАГЛО, ІВАН; БЄЛІК, МІЛАН (Herald of Khmelnytskyi National University. Technical sciences, 2025)
Стаття присвячена автоматизації процесів, що застосовуються для швидкого та недорогого діагностування фотоелектричних станцій (ФЕС). Загалом, існує кілька методів, які зазвичай використовуються для діагностування фотоелектричних систем (візуальний огляд, термографія тощо). Основним недоліком існуючих методик є значні затрати часу і, відповідно, висока вартість робочих ресурсів. Раціональне використання безпілотних автоматизованих систем, таких як квадрокоптери, може значно підвищити ефективність процесу та зменшити витрати. Але сам процес - це не лише безпілотний обліт, а й збір даних. Якщо не брати до уваги правові та технічні складнощі польоту і передпольотної підготовки та потребу в наявності сертифікованих пілотів, то аналіз даних є найбільш складною і трудомісткою частиною. Окремі етапи аналізу можна значно оптимізувати, щоб зменшити часові витрати, але це також впливає на технічні аспекти польоту (траєкторія безпілотного літаючого апарату (БПЛА), час роботи, споживання батареї тощо). В статті досліджено методи контролю технічного стану фотомодулів та запропоновано шляхи їх оптимізації. Застосування запропонованих авторами принципів на конкретній сонячній електростанції дозволить зменшити часу і експлуатаційні затрати порівняно з традиційними методами діагностування ФЕС.