СТІЙКІСТЬ СИСТЕМ ПЕРЕДАЧІ КЕРУВАННЯ БПЛА В УМОВАХ РАДІОЕЛЕКТРОННОЇ БОРОТЬБИ: КОМБІНОВАНІ РІШЕННЯ З АВТОНОМНОЇ ОРІЄНТАЦІЇ ТА АДАПТИВНИХ АНТЕН - ЛЕЖНЬОВ, ДЕНИС; РИБАКОВ, КОСТЯНТИН (Herald of Khmelnytskyi National University. Technical sciences, 2025)
У статті розглянуто комбіновані рішення з автономної орієнтації та адаптивних антен у забезпечені стійкості систем передачі керування безпілотних літальних апаратів (БПЛА) в умовах радіоелектронної боротьби. Метою роботи є дослідження та аналіз проблеми підвищення стійкості систем передачі керування БПЛА в умовах радіоелектронної боротьби за допомогою комбінованих рішень з автономної орієнтації та адаптивних антен. Розглянуто класифікацію безпілотних літальних апаратів за режимом роботи та можливі перешкоди радіочастотного спектру, які вливають на стійкість передачі керування. Зазначено головною загрозою для систем керування є засоби радіоелектронної боротьби (РЕБ), до яких віднесено: активні перешкоди; спуфінг; глушіння. Охарактеризовано основні компоненти автономної орієнтації як інерціальні навігаційні системи (ІНС), оптичні сенсори, магнітометри, алгоритми обробки даних. Досліджено, що для забезпечення високої точності та надійності навігації БПЛА застосовують комплексний підхід, що включає поєднання інерціальних навігаційних систем (ІНС), оптичних сенсорів, магнітометрів та алгоритмів обробки даних на основі штучного інтелекту (ШІ). Наведено приклади комбінованих рішень з автономної орієнтації БПЛА. Представлено можливості адаптивних антен у підвищенні стійкості систем передачі керування БПЛА в умовах радіоелектронної боротьби, за рахунок придушення перешкод, через формування вузькоспрямованих пелюсток для мінімізації впливу джерел перешкод та через застосування алгоритмів адаптивного формування променя (beamforming). Впровадження адаптивних антенних решіток передбачає розвиток інших технологій, включаючи програмне забезпечення, певне радіо, когнітивне радіо, MIMO тощо. Складено алгоритмом дій оцінки ефективності та надійності розроблених методів для систем передачі керування БПЛА.