ВИВЧЕННЯ МЕТОДІВ ОБРОБКИ ПРИРОДНОЇ МОВИ ДЛЯ СТВОРЕННЯ ІНТЕЛЕКТУАЛЬНИХ СИСТЕМ, ТАКИХ ЯК ЧАТ-БОТИ ТА СИСТЕМИ АВТОМАТИЧНОГО ПЕРЕКЛАДУ - ПЕРЕЯСЛАВСЬКА, СВІТЛАНА; СМАГІНА, ОЛЬГА (Herald of Khmelnytskyi National University. Technical sciences, 2025)
У статті представлені результати досліджень методів обробки природної мови (NLP) для розробки інтелектуальних систем, таких як чат-боти та системи автоматичного перекладу. Розглянуто основні підходи до обробки природної мови, включаючи токенізацію, синтаксичний аналіз, глибоке навчання, контекстні моделі та нейронні мережі. Встановлено взаємозв’язок між використовуваним алгоритмом і точністю відповідей системи. Результати цього дослідження можуть бути використані для покращення ефективності сучасних систем штучного інтелекту.