ОГЛЯД РЕАЛІЗАЦІЙ ЦИФРОВИХ ЗАСОБІВ ОПЕРАТИВНОГО МОНІТОРИНГУ ТЕХНІЧНИХ ТА ІНЖЕНЕРНИХ ОБ’ЄКТІВ - БОДНАРУК, ВАСИЛЬ; МЕЛЬНИЧУК, СТЕПАН (Herald of Khmelnytskyi National University. Technical sciences, 2025)
Основну увагу приділено функціоналу та аспектам реалізації засобів, що призначені для оперативного моніторингу динамічного стану технічних та інженерних об’єктів, зокрема промислового обладнання (електродвигуни, насоси, компресори) та будівельних конструкцій (мости, опорні елементи, висотні споруди). Описано особливості застосування сучасних пристроїв для аналізу вібраційних характеристик, що дозволяє своєчасно виявляти відхилення, які можуть свідчити про технічні несправності або процеси зношування конструкцій. Розглянуто популярні типи таких пристроїв, що відрізняються діапазоном вимірювання, наявністю або відсутністю інтегрованого реєстратора даних, типом сенсора, способом передачі інформації на комп’ютер чи в хмарне середовище. Проведено аналіз пристроїв залежно від їхнього призначення: моделі без пам’яті та цифрових інтерфейсів ефективні для точкових вимірювань і швидких перевірок, тоді як пристрої з функцією запису на SD-карту чи з USB-інтерфейсом забезпечують збереження отриманих даних для подальшого аналізу. Окрему увагу приділено пристроям, що підтримують інтеграцію з мобільними застосунками, що значно прискорює обмін інформацією та робить моніторинг доступним для кількох користувачів одночасно. Крім того, розглянуто переваги використання бездротових технологій у таких пристроях, що сприяє більшій мобільності та спрощенню їх експлуатації в умовах обмеженого доступу до об’єкта. Означено критерії вибору засобів моніторингу відповідно до характеру коливань контрольованого об’єкта (середні чи високі частоти), потреби у постобробці даних та рівня підготовки персоналу. Показано, що такі пристрої є не лише вимірювальними інструментами, а й важливою складовою комп’ютерних систем технічного обслуговування, сприяючи підвищенню надійності та ефективності експлуатації технологічних об’єктів. Розглянуто перспективи розвитку засобів моніторингу та їхнього подальшого застосування в різних галузях, враховуючи ефективність у контролі технічного стану об’єктів. Крім того, акцентовано увагу на можливості використання таких пристроїв у реальному часі для оперативного реагування на зміни стану обладнання та запобігання можливим аварійним ситуаціям.