АНТРОПОГЕННІ ДЕТЕРМІНАНТИ ДЕГРАДАЦІЇ ГІДРОХІМІЧНИХ ПОКАЗНИКІВ ВОДНИХ ОБ’ЄКТІВ - КІРЕЙЦЕВА, ГАННА; ЦИГАНЕНКО-ДЗЮБЕНКО , ІЛЛЯ (Herald of Khmelnytskyi National University. Technical sciences, 2025)
У статті досліджено основні причини антропогенного забруднення водних ресурсів та фактори перевищення нормативних показників якості води. Систематизовано джерела забруднення за їхнім впливом на загально-санітарні та специфічні показники якості води. Проаналізовано вплив промислових і сільськогосподарських стоків, комунальних відходів та урбанізаційних процесів на гідрохімічні параметри водних об’єктів. Особливу увагу приділено забрудненню важкими металами та стійкими органічними забруднювачами, що становлять найбільшу небезпеку для водних екосистем та здоров’я населення. Обґрунтовано поділ показників якості води відповідно до вимог національного законодавства та Водної рамкової директиви ЄС. Запропоновано комплексний підхід до вирішення проблеми забруднення водних ресурсів, що включає вдосконалення технологій очищення стічних вод, посилення контролю за скидами та проведення регулярного моніторингу якості води.