ПОРІВНЯЛЬНИЙ АНАЛІЗ МЕТОДІВ ДЛЯ ВИЯВЛЕННЯ АНОМАЛІЙ У МІКРОСЕРВІСАХ ІЗ ЗАСТОСУВАННЯМ НЕЙРОННИХ МЕРЕЖ - ПЕРЕТЯГА, МАКСИМ; РЕВЕНЧУК, ІЛОНА (Herald of Khmelnytskyi National University. Technical sciences, 2025)
Предметом дослідження є застосування нейронних мереж для виявлення аномалій у мікросервісних архітектурах. Мета роботи полягає у порівнянні ефективності різних нейронних підходів до виявлення аномалій, визначенні їх переваг та недоліків, а також обґрунтуванні вибору оптимального методу. Для досягнення мети визначено наступні завдання: огляд сучасних методів виявлення аномалій у мікросервісах; аналіз підходів, заснованих на нейронних мережах, зокрема автоенкодерах та рекурентних мережах; порівняння методів за критеріями ефективності, обчислювальної складності та стійкості до шуму; аналіз можливостей комбінування методів для підвищення точності виявлення аномалій; формулювання рекомендацій щодо вибору оптимального підходу та перспектив подальших досліджень. Розглянуто метод використання глибоких нейронних мереж для аналізу поведінкових аномалій у мікросервісних системах. Результати дослідження показали, що глибокі нейронні мережі демонструють високу точність у виявленні аномалій, при цьому різні архітектури мають відмінності в швидкодії та стійкості до помилкових спрацьовувань. Висновки свідчать про ефективність застосування нейронних мереж у задачах моніторингу мікросервісів, а також про необхідність подальшого дослідження комбінованих підходів для підвищення точності та продуктивності систем виявлення аномалій.