ОЧИЩЕННЯ БУРОВИХ РОЗЧИНІВ З ВИКОРИСТАННЯМ ОСАДЖУВАЛЬНИХ ЦЕНИРИФУГ - БОСЮК, АЛЬОНА; ШКОП, АНДРІЙ; ПОНОМАРЬОВА, НАТАЛІЯ; ШЕСТОПАЛОВ, ОЛЕКСІЙ; МАТІСС, ДМИТРО (Herald of Khmelnytskyi National University. Technical sciences, 2025)
Стаття присвячена аналізу ефективності очищення бурових розчинів з використанням осаджувальних центрифуг у сучасних умовах буріння в Україні. Однією з найбільших проблем при бурінні свердловин є утворення високовологих відходів, зокрема відходів, що залишаються після роботи гідроциклонів, ситогідроциклонних установок, а також надлишків і проливів бурового розчину, які традиційно скидаються в амбар. Цей процес не тільки забруднює навколишнє середовище, але й створює додаткові витрати на утилізацію відходів і втрати бурового розчину. Збільшення частки бурового розчину, який очищається на високошвидкісних та продуктивних центрифугах до 40 % і більше з загального обсягу циркулюючого бурового розчину, у поєднанні з виключенням проливів бурового розчину та зниженням вологості зневоднених відходів, дозволяє реалізувати безамбарне буріння, що є важливою вимогою сучасного буріння. Для досягнення цього результату пропонується вдосконалити традиційну систему очищення бурового розчину, замінивши її на нову комбінацію барабанного самоочищаючогося сита, центрифуг з широким діапазоном швидкостей і продуктивності (Ecomash SHS 512A-213 та Ecomash SHS 312A-213) та дискових полупогружних насосів для транспортування бурового розчину. Цей підхід дозволяє не тільки підвищити ефективність очищення, але й значно зменшити обсяг відходів, що підлягають скиду, і, відповідно, знизити навантаження на навколишнє середовище. Вологість зневодненої твердої фази бурового розчину в запропонованій системі очищення регулюється в межах 23–27 %, що відповідає органолептичним характеристикам твердої пластиліноподібної маси. Обсяг виділеної твердої фази, а отже, реологічні характеристики бурового розчину, можуть бути налаштовані як вручну, так і автоматично, що забезпечує стабільність процесу буріння з мінімальними втратами бурового розчину. З економічної точки зору запропонована система очищення дозволяє значно скоротити витрати на буровий розчин, оскільки зниження вологості відходів до 25 % дозволяє заощадити до 0,5 м³ бурового розчину на кожну тонну відходів. Водночас перехід бурових стоків до категорії твердих відходів сприяє зниженню витрат на їх очищення.