ОПТИМІЗАЦІЯ ТА МОДЕЛЬ ФОТОВОЛЬТАЇЧНОГО ЖИВЛЕННЯ З ВРАХУВАННЯМ ВТРАТ ЕНЕРГІЇ - ХІЛЬЧУК, МИКОЛА; ГОЛЯКА, РОМАН; КУХТА, РОМАН; ГАЛУШКА, ЄВГЕН (Herald of Khmelnytskyi National University. Technical sciences, 2025)
Розглядаються режими керування фотовольтаїчних систем живлення, які розвивають метод відстеження точки максимальної потужності MPPT з врахуванням реальних параметрів конвертерів, зокрема приймаючи до уваги наявні в них енергетичні втрати. Науковою новизною запропонованих в роботі рішень є оптимізація режимів навантаження фотовольтаїчного джерела з врахуванням втрат енергії в MPPT конвертерах. Особливо такий аналіз є необхідним при розробленні вбудованих систем малопотужних пристрої електроніки, зокрема в концепції Інтернету речей IoT (Internet of Things). Враховуючи, що більшість задач параметрично аналізу електронних схем проводять з використанням SPICE моделей, в даній роботі розроблено SPICE модель перетворення енергії фотовольтаїчного джерела. Запропонована модель дає можливість оперативного експрес аналізу залежності енергетичної ефективності джерел живлення від втрат енергії в MPPT конвертерах та проведення корекції режиму відбору максимальної енергії.