ДОСЛІДЖЕННЯ МОЖЛИВОСТЕЙ ЗАСТОСУВАННЯ МЕТОДУ ISOLATION FOREST ДЛЯ ВИЯВЛЕННЯ АНОМАЛІЙ У МЕРЕЖЕВОМУ ТРАФІК - КИРИК, МАР’ЯН; ПЛЕСКАНКА, НАЗАР; РІЙ, АНДРІЙ (Herald of Khmelnytskyi National University. Technical sciences, 2025)
Стаття присвячена дослідженню можливостей застосування методу Isolation Forest для виявлення аномалій у мережевому трафіку. Основний акцент зроблено на ефективності цього підходу для ідентифікації нетипової поведінки, що може свідчити про наявність кіберзагроз, зокрема атак різного типу. Розглянуто процес попередньої обробки даних, включаючи очищення, агрегування та вибір релевантних характеристик трафіку. Проведено налаштування гіперпараметрів моделі з метою підвищення її точності та стійкості до змін у вхідних даних. Додатково оцінено інтерпретованість результатів за допомогою методу SHAP, що дозволяє визначити ключові ознаки, які впливають на рішення моделі. Отримані результати демонструють потенціал Isolation Forest для використання в задачах кібербезпеки та обґрунтовують його переваги у виявленні аномальних патернів трафіку.