ДОСЛІДЖЕННЯ РІЗНИХ МЕТОДІВ ВИБОРУ ПОРОГУДЛЯ DCT-SSA ФІЛЬТРУ - ЧЕРЕПАНОВ, ІЛЛЯ (Herald of Khmelnytskyi National University. Technical sciences, 2025)
Радар із синтетичною апертурою (SAR) використовуються для створення зображень, які застосовуються для різних практичних цілей, від аналізу ґрунту і рослинного покриву до пошуку великих скупчень незаконно скинутого сміття. Проблема в обробці таких зображень полягає в тому, що отримані зображення спотворюються спеклом - шумоподібним ефектом мультиплікативної природи. Крім того, спекл зазвичай має негаусівський розподіл і є просторово корельованим. Для покращення якості SAR-зображень було розроблено багато фільтрів, які враховують негаусівський розподіл і добре пригнічують спекл, наприклад, фільтри на основі дискретного косинусного перетворення (DCT) або BM3D-фільтри. Загальною проблемою більшості фільтрів залишається те, що вони спотворюють дрібні деталі, краї великих об’єктів і текстури, що призводить до небажаного ефекту розмиття. У цій статті перевіряється припущення, що, змінюючи тип порогу та метод його обчислення для блоків зображення, можна досягти кращого збереження точкових об’єктів та інших інформативних ознак. Представлено результати дослідження з використанням визначення локального порогу з обчисленням середнього, медіани та мінімальної інтерквантильної відстані для жорсткого та комбінованого порогів. За основу обрано фільтр DCT-SSA, оскільки DCT має добрі декореляційні властивості, а сам фільтр неодноразово демонстрував досить високу ефективність придушення спекл-спектрів. Як метрики якості використано PSNR, PSNR-HVS-M та HaarPSI, де остання вперше застосована для оцінки ефективності фільтрації SAR-зображень. Дані, отримані в цьому дослідженні, вказують на те, що запропоновані модифікації призводять до кращого збереження яскравих точок на зображенні і можуть бути використані для покращення якості зображення на виході ДКП-фільтра.