УДОСКОНАЛЕНИЙ МЕТОД ПОБУДОВИ МОДЕЛЕЙ КОМПЛЕКСНОЇ ОЦІНКИ НАДІЙНОСТІ ФУНКЦІОНУВАННЯ ОБ’ЄКТІВ ЕЛЕКТРОНННОГО КОМУНІКАЦІЙНОГО ОБЛАДНАННЯ З КОМБІНОВАНИМ РЕЗЕРВОМ ЧАСУ - ТИХОНОВ, МИКОЛА (Herald of Khmelnytskyi National University. Technical sciences, 2025)
Стаття присвячена удосконаленню науково-методичного апарату комплексної оцінки показників надійності електронного комунікаційного обладнання сучасних електронних комунікаційних мереж. Визначено, що об’єктом теоретичного дослідження є процеси функціонування електронного комунікаційного обладнання в умовах обмеженої надійності програмних засобів. Удосконалений метод призначено для побудови моделей оцінки показників надійності електронного комунікаційного обладнання з різними типами відмов та комбінованим резервом часу. Сформульовано вихідні передумови, обмеження та допущення, при яких вирішується задача побудови моделей оцінки надійності електронного комунікаційного обладнання з комбінованим резервом часу. Для досягнення мети дослідження запропоновано декомпозицію загальної математичної моделі функціонування системи з комбінованим часовим резервом на дві взаємопов’язані, але простіші моделі, що аналізуються окремо. Перша – модель регенеруючого випадкового процесу – використовується для перевірки дотримання часового обмеження, визначеного поповнюваною складовою. Її результати застосовуються у другій моделі, що представлена тривимірним марківським процесом спеціального виду, який дозволяє врахувати вплив непоповнюваної складовою комбінованого резерву. Запропонований підхід дозволяє отримати нові розрахункові формули для комплексної оцінки надійності електронного комунікаційного обладнання з комбінованим резервом часу, враховуючи різні типи відмов. Це дозволяє більш точно оцінити показники надійності електронного комунікаційного обладнання та розробити заходи щодо їхнього підвищення.